YARIŞMA DİREKTÖRÜ

Müzik eğitimi ve akademik başarılar Dr. Benal Tanrısever Şimşek, müzik eğitimine Prof. Ferdi Statzer ile İstanbul Konservatuarı’nda başladı. Çalışmalarına Sergei Rachmaninov’un öğrencilerinden Joseph Raieff ile New York, Juilliard Müzik Okulu’nda başarılarından ötürü burslu okuyarak devam etti. Okulda lisans ve yüksek lisans derecelerini dört yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. Gösterdiği üstün başarıdan ötürü yüksek lisans, Professional Studies Programı’na kabul edildi. Okul tarafından ABD’nin çeşitli kentlerinde konserler vermek üzere görevlendirildi. Bir başka başarı bursuyla Berlin’e gitti ve Hochschule der Künste’de Prof. Georg Sava ile eğitimini sürdürerek “piyano virtüözü” ünvanını kazandı. 1998 yılında Bilkent Üniversitesi,”akademik doktor “ünvanını aldı. Doktora tez konusu, “Müziğin filmlerde anlatım gücü” pek çok bilimsel araştırmaya referans oldu.

New York’ta Carnegie Hall ve Lincoln Center, Almanya'da Berlin Filarmoni, Stuttgart Lieder Halle, Bonn Beethoven Haus başta olmak üzere dünyanın önemli konser salonlarında konserler verdi. Solist olarak Berlin Senfoni Orkestrası, New York Senfoni Orkestrası, Berlin Senfoni Orkestrası, Sibelius Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları, Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Eskişehir Senfoni Orkestrası, Akbank Oda Orkestrası eşliğinde çaldı. Gürer Aykal, Cem Mansur, Naci Özgüç, Urs Schneider, Gustav Neimann gibi değerli şeflerle birlikte çalıştı. Solist olarak katıldığı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ABD turnesinde, şef Gürer Aykal ile konserler verdi. Amerika Birleşik Devletleri`nde “Olağanüstü Başarılı Kadınlar” ödülünü aldı. Türk bestecilerini de içeren konseri, ABD’de 130 radyo istasyonunda canlı olarak yayınlandı. Müzik ve özel yaşamı ile ilgili bir belgesel Alman Rias televizyonunda yayınlandı ve Alman Müzik Ansiklopedisi'ne dahil edildi. Faroe Adaları’nda Nordic House’da verdiği resital, Nordic Televizyonu tarafından canlı yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Kültür Bakanlığı desteği ile Türkiye'de ilk defa konser salonunun dışına çıkarak, Ankara taş ocaklarında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile verdiği açık hava halk konseri, farklı mekan kullanım fikirlerine öncülük etti. Bu konserler toplumun farklı bir kesimini klasik müzik ile buluşturarak, bir ilki gerçekleştirdi. Bu konsepti, Rahmi Koç Müzesi rıhtımında kurulan konser sahnesinde, Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde “Teodora Vakfı” kanserli çocuklar yararına verilen konserle sürdürdü.

Müzikte eğitmenlik ve çocuklara yönelik çalışmaları, New York'ta öğrenci olduğu yıllarda başladı. Öğrendiklerini çocuklara aktarmak, paylaşmak her zaman bir tutku olarak yaşamında yer aldı. Ünlü New York School for Strings okulunun kurucuları Louise Behrend ve Sheila Keats ile uzun yıllar çalışarak pedagojik müzik eğitimi ve öğrenim modelleri üzerine yoğunlaştı. Müzik eğitimi alan öğrencilerin yaşamlarında kalıcı bir etki yaratabilmek için, küçük yaşlardan itibaren çalışmanın gerekliliğini fark etti. Bu konuda pedagojik eğitim almak üzere, tekrar Juilliard’a döndü ve erken yaş müzik eğitimi konusunda üstat, Dr. Robert Abramson’un son öğrencilerinden biri olma şansını buldu.

Verdiği konserlerin yanı sıra, çocukların yaşamlarına dokunacak atölye çalışmaları, eğitici televizyon dizileri ve sosyal sorumluluk projelerinde çocuklar için çalışan Benal Tanrısever; New York, Berlin ve Kopenhag’da geçirdiği 18 yılın ardından Türkiye’ye dönerek deneyimlerini, 1993-97 yıllarında Ankara, Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi'ndeki gençlerle paylaştı.

Bir enstrüman çalmayı, müziği anlamak, hissetmek ve icra etmek olarak tanımlayan Tanrısever, bu anlayışı başkalarıyla da paylaşmak üzere,1997 yılında İstanbul’a geri döndü ve BT Müzik ve Sahne Sanatları'nı kurdu. Yetenek gözetmeden müzik eğitiminin çocukların kişisel, sosyal, müzikal ve akademik yaşamlarını destekleyecek nitelik ve içerikte olmasını hedefleyen bir eğitim programı yarattı. Eğitim yaklaşımını destekleyen “Metod Kitapları”, “Öğretmen Eğitimleri”ne büyük önem verdi.

Deneyimlerini başta ENKA olmak üzere farklı kurumlarla paylaştı. Okulların müzikte buluşmasını amaçlayan “Müzikte İşbirliği” programını kurdu. İstanbul’da ENKA Okulları, Hisar Eğitim Okulları, SEV Okulları, TED Okulları’nı ortak projede buluşturup, katılımcı okullardan büyük bir orkestra oluşturdu.

Klasik müziği geniş kitlelere, özellikle çocuklara sevdirmek amacıyla ENKA Kültür Sanat ile “Neşeli Pazarlar” adında ailelere yönelik eğitim dizileri ve bu çerçevede klasik müziği anlatan “Aile Tiyatroları”nı yarattı. Mozart Piyano Konçertosu’nu açıklamalı, interaktif sohbet tarzında çaldığı dizinin ilk konseri, büyük ilgi gördü.

Bestecilerin yaşam öyküleri ve müziklerini konu alan CD'li kitaplar dizisi “Klasik Müzik Masalları”, Türkiye’de en yaratıcı çocuk kitapları ödülüne layık görüldü. Kitaplar, canlı müzisyenler ve sahne sanatçıların icrasıyla Aile Tiyatrosu konsepti ile sahnelenmeye başlandı. 2012 yılında New York, Juilliard Müzik Okulu rektörü Dr. Joseph Polisi'nin kişisel desteği ile yaz aylarında “Summer Intensive” adı altında müzik, tiyatro, tiyatro yazarlığı, vokal ve dans eğitimlerini içeren yaz okulunu başlattı. New York'ta ASTEP- Artists Striving to End Poverty şemsiyesi altında WIN- Women in Need evsiz kadın ve çocuklar için olan sosyal sorumluluk projesinde kurum ve öğrencileriyle yer aldı. Her sene devam eden bu özel proje ile pek çok genç müzisyenin yaşamlarında fark yaratan deneyimler yarattı.

Ekim 2015 tarihinde Uluslararası Kamplar Birliği Eğitim Çalıştayına davet edilmiştir. Dünya Başkanı John Jorgensonson daveti üzerine BT Müzik ve Sahne Sanatları Yaz Kampı, ICFAD- International Camping Fellowship üyeliğine kabul edilerek uluslararası statü ve akreditasyon kazanmıştır.

Kasım 2015 tarihinde, kurum adına İngiltere merkezli Allianze for International Education eğitim birliğinin üyeliğine başvurmuş ve kabul edilmiştir. 27-28 Şubat 2016 tarihinde Uluslararası Eğitim Birliği - AIE'nin Tayland'da yapılacak genel kurultay panelinde konuşmacı olarak davet edilmiştir.

Toplumsal sorumluluğu müzisyen olmanının duyarlılığının vaz geçilmez parçası olarak gören Tanrısever, TOHUM Otizm Vakfı, LÖSEV, İZEV- İstanbul Zihinsel Engelliler Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Diyarbakır Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, THEODORA Kanserli Çocuklar Vakfı, Kardelenler, Diyarbakır Ortaviran Köy Okulu, Save the Children gibi pek çok kuruluşla işbirliği yapmış ve devam etmektedir.

Genç müzisyenlerin kendilerini ifade edebilecekleri platformu yaratmak, cesaretlendirmek; müzik eğitimini ulusal kültürde konumunu güçlendirmek ve kültürler arası etkileşimi güçlendirmek amacıyla, Türkiye'de ilk kez 2015 yılında “Genç Yetenekler Müzik Yarışması”nın yaratılmasına öncülük etti. Yarışma, ECMY- Avrupa Birliği Gençlik Yarışmaları ve İKSV- İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından destek gördü. 2016 yılında, yarışmanın elemelerini dijital platforma taşıyarak ve özel gereksinimli katılımcılar için “Özel Kategori” yaratarak, kendi türünde bir ilke imza atmıştır.
Çocuklara, gençlere, aynı zamanda eğitmenlere müziği bilgi ve sevgi ile anlatmak ve rehberlik etmeyi misyon olarak benimseyen Dr. Benal Tanrısever Şimşek, bu çerçevede çalışarak eğitim vermeyi ve müziği herkesle bütünleştiren projeler üretmeyi sürdürüyor.

Eyüpsultan, Göktürk Merkez Mahallesi, Istanbul Caddesi No: 30-32 / İstanbul Tel:+90 212 270 8314
Her hakkı saklıdır. All rights reserved.